Deze week verscheen de beleidsnota van kersvers minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA). Een goede opportuniteit om ook op gemeentelijk vlak werk te maken van dierenwelzijn, oordeelde gemeenteraadslid Yoleen Van Camp (N-VA): “Op Vlaams niveau hebben we nu eindelijk een minister van Dierenwelzijn en de beleidsnota bevat sterke doelstellingen. Ook in Kasterlee moeten we hier werk van maken.”
Op de gemeenteraad van vanavond pleitte Van Camp er daarom voor dat dierenwelzijn als officiële bevoegdheid zou worden ondergebracht bij een schepen. “Als een schepen de materie toevertrouwd krijgt, kan hierrond een beleid ontwikkeld worden en initiatieven ondernomen.”
Burgemeester Ward Kennes (CD&V) oordeelde het overbodig om dierenwelzijn onder de bevoegdheid van een schepen te plaatsen en repliceerde dat ambtenaren dit werk al op zich nemen en de milieupolitie maar gebeld moet worden bij gevallen van dierenmishandeling. Van Camp vroeg zich luidop af waarom dan nog schepenen nodig zijn, als ambtenaren het beleid kunnen uitstippen.
Strooiweide voor overleden huisdieren
Ook de N-VA vraag voor een strooiweide voor overleden huisdieren, werd niet warm onthaald door de CD&V-fractie. Kennes stelde zich de vraag of zoiets wel onder het beleid “dierenwelzijn” valt, aangezien het dier dan toch al overleden is. Yoleen Van Camp verwees naar de strooiweide in Antwerpen die met succes gebruikt wordt.
“Eigenlijk zouden overleden huisdieren met het Vilbeluik moeten meegegeven worden. Mensen met een tuin geven er vaak de voorkeur aan hun viervoeter daar een laatste rustplaats te geven maar die luxe heeft niet iedereen. Ook voor mensen die geen tuin hebben, moet het mogelijk zijn om op een eerbiedige en serene manier afscheid te nemen van hun trouwe gezel.”